Royal Dakspecialist

Isolatie plat dak

Wilt u uw platte dak laten isoleren? Royal Dakspecialist helpt u graag! Houd er wel rekening mee dat de isolatie van een plat dak anders in zijn werk gaat dan bij een schuin dak. Tijdens een dakinspectie zal Royal Dakspecialist eerst kijken naar de dakopbouw van uw platte dak.

Er zijn 3 methodes met elk hun voor- en nadelen om een plat dak te isoleren. De beste keuze voor u hangt af van de dakopbouw en de vrije ruimte. De 3 methodes zijn: het koud plat dak, het warm plat dak en het omgekeerd dak.

Koud plat dak

Wanneer u voor deze methode kiest, dan wordt het dak via de binnenkant geïsoleerd. Hierdoor wordt de draagconstructie met waterwerende laag niet opgewarmd door uw woningwarmte. Deze methode wordt vooral toegepast bij bestaande platte daken of bij een aanbouw die maar een beperkte hoogte kunnen hebben. Omdat het dak met grote temperatuurschommelingen te maken zal krijgen, wordt een koud plat dak vaak afgeraden. De dakafwerking kan meer uitzetten en krimpen en hierdoor gaan scheuren, ook kunnen er vochtproblemen ontstaan wanneer de isolatie vocht absorbeert.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat er een dampdicht scherm wordt geplaatst. Glaswol, rotswol en isolatieplaten worden het meest gebruikt bij een koud plat dak methode.

Warm plat dak methode

De warm plat dak methode wordt het meeste toegepast en geeft het beste resultaat. Wanneer uw platte dak via de warm plat dak methode wordt geïsoleerd wordt het isolatiemateriaal vanaf de buitenzijde aangebracht. Het isolatiemateriaal bevindt zich direct onder de dakbedekking.
Voordeel van deze manier van isoleren is dat uw dakconstructie direct meegeïsoleerd is.

Hiermee worden de bovengenoemde nadelen van de koud plat dak methode voorkomen. Doordat de dakconstructie ook geïsoleerd is zal het dak veel minder uitzetten en krimpen, de kans op scheurvorming wordt hierdoor nihil. Ook zal de dakconstructie op deze manier dienen als warmtebuffer. De warmte van de zon zal overdag worden opgeslagen in het dak, ’s nachts wordt deze warmte geleidelijk weer afgegeven.

Goede isolatiematerialen voor de warm plat dak methode zijn polystyreenplaten of PIR-platen. Doordat deze isolatiematerialen drukvast zijn kan er nog steeds over het dak gelopen worden. Dit is handig wanneer er bijvoorbeeld onderhoud moet worden uitgevoerd aan uw woning.
Uiteraard wordt er ook bij de warm plat dak methode een dampremmende laag aangebracht zodat u geen last krijgt van vochtproblemen.

Omgekeerd plat dak

Het omgekeerd plat dak isoleert ook de waterkerende laag en wordt beschermd door een ballastlaag van grind, hout of tegels. Deze methode wordt vaak gebruikt bij balkons, dakterrassen en platte daken die vaak worden belopen. Bijna altijd worden XPS-platen gebruikt vanwege de drukvastheid en goede weerbestendigheid.

Heeft u een vraag over platte daken?
Stel uw vraag via het onderstaande formulier. Wij trachten binnen 24 uur te reageren.